Category Archives: Uncategorized

Предавање на проф. Решат Улусај, претседател на ISRM, на тема: “The roles of Engineering Geology and Rock Mechanics in Rock Slope Stability Assessments: A Review Based on Current Methods”

Драги колеги,Имаме задоволство да ве поканиме да го проследите предавањето на тема: The Roles of Engineering Geology and Rock Mechanics in Rock SlopeStability Assessments: A Review Based on Current Methods кое ќе биде презентирано од страна на: prof. Reșat Ulusay Hacettepe University, Faculty of Engineering,Department of Geological Engineering, Applied Geology DivisionVisiting Professor at the Faculty […]

Проект ROCKSTAB: Достигнувања во механиката на карпи и примена на Еврокод 7 прописите при проектирање на карпести маси

Место на одржување:Рударско-Геолошки ФакултетДушина 7, Белград 11000, Србија КОТИЗАЦИЈАТА Е БЕСПЛАТНА !Трошоците за курсот се во потполност покриени со проектот ROCKSTAB кој е финансиран од страна на Фондот за наука на Република Србија. prawdziwe gry kasyno Сите учесници добиваат бесплатен примерок на книгата „Stabilnost kosina u stenskoj masi – savremeni koncepti i metode proračuna“, електрична […]

5TH REGIONAL SYMPOSIUM ON LANDSLIDES IN THE ADRIATIC–BALKAN REGION

Important dates: 01/11/2021 — Registration and Abstract/submission open 01/12/2021 — Abstract submission deadline 08/12/2021 — Abstract acceptance 15/01/2022 — Full paper submission deadline 25/02/2022 — Full paper acceptance 20/02/2022 — Registration deadline 23—26/03/2022 — Symposium days Brief history of ReSyLABThe 1st ReSyLAB was held in March 2013 in Zagreb(Croatia), the 2nd in May 2015 in […]

Анкета на Каледонискиот универзитет во Глазгов (GCU)

Каледонискиот универзитет во Глазгов (GCU), со поддршка на ДГМ, спроведува анкета за присутноста и примената на дигиталните технологии (BIM и GIS) и вештини во градежништвото во Македонија. Анкетниот прашалник е поставен на https://www.surveymonkey.com/r/GCU-MAG , достапен е на сите инженери и неговото пополнување не би требало да Ви одземе повеќе од седум минути.Како дел од истражувањето, планирано е во следните […]

Годишно собрание на ДГМ

Годишното собрание на ДГМ ќе се одржи во петок, 19.2.2021, со почеток во 13 ч., преку ZOOM, со користење на   https://gf-ukim-edu-mk.zoom.us/j/85125992534?pwd=bmdlRVlIWWxRSU1aOThBY0tPSXBEQT09 Meeting ID: 851 2599 2534Passcode: 252518  На линкот е Дневниот ред (со материјалите што ќе бидат разгледувани), со кои се најавува и предавањето на доц. д-р Зоран Берисављевиќ под наслов „Влијание на пукнатини и пукнатински мрежи […]

Предавање на проф. Решат Улусај 05.11.2020

So osobeno zadovolstvo go najavuvame predavanjeto na prof. Rešat Ulusaj, pretsedatel na Megjunarodnoto društvo za mehanika na karpi i inženerstvo vo karpi, i viziting-profesor na Gradežniot fakultet vo Skopje, koe ke se održi preku platformata Zoom vo četvrtok, 05.11., od 09 č., pod naslov “Effects of Geological Conditions in Tunnelling”. Planirano e nastanot da se odvie spored […]

ОДЛОЖЕН V СИМПОЗИУМ НА ДГМ ЗА 10-12.06.2021

V Симпозиум на Друштвото за геотехника на Македонија е одложен и ќе се одржи во периодот од 10-12.06.2021 година во хотел Метропол – Охрид. automaty online free spins Роковите за испраќање на рефератите и начинот на регистрација е објавен на https://mag. zaklady bukmacherskie w polsce net.mk/v-mag-symposium-28-30-5-2020/

ВТОР ВЕБИНАР НА КЛУБОТ НА МЛАДИ ИНЖЕНЕРИ

Инженерска Институција на Македонија Ве поканува да учествувате на вториот вебинар организиран од клубот на млади инженери со наслов – ГРАДЕЖНИШТВО- Мост меѓу науката и праксата. На овој вебинар покрај искусните инженери свое учество ќе земат и членови ИМИ и ДГМ. automaty online 3d w online kasynie Деталната програма, како и биографиите на предавачите се […]

Достапно е-предавањето на проф. д-р Борис Јеремиќ

На следниот линк е достапно предавањето на проф. д-р Борис Јеремиќ одржано на 09. apollo games automaty online 6.2020 година. http://sokocalo.engr.ucdavis.edu/~jeremic/za_DGM-ZMKGB-UKIM/ Се препорачува следење преку Google Chrome. Доколку линкот е недостапен, обидете се овде.

e-предавање на проф. д-р Борис Јеремиќ (UC Davis)

Друштвото за геотехника на Македонија (ДГМ) и Македонскиот комитет за големи брани (ЗМКГБ) имаат особена чест и задоволство да го најават предавањето на проф. д-р Борис Јеремиќ од Универзитетот на Калифорнија во Дејвис, што ќе се одржи на 09.6.2020 год. со почеток во 15:00 часот, преку е-платформата ZOOM. Предавањето ќе биде поделено на два дела: 1. Нумеричка анализа […]